Българският застрахователен брокер Болерон“ излезе на пазара за растеж на малки

...
Българският застрахователен брокер Болерон“ излезе на пазара за растеж на малки
Коментари Харесай

В първото IPO за годината „Болерон“ набра над 3 млн. лв. от борсата

Българският осигурителен брокер „ Болерон “ излезе на пазара за напредък на дребни и междинни предприятия beam на Българската фондова борса (БФБ). Компанията пласира 955 051 броя акции и набра спомагателен капитал от 3.17 млн. лева

Инвеститорите поддържаха компанията иноватор в застрахователната промишленост „ Болерон “, предвещавайки нейния възходящ триумф и развиване “, сподели изпълнителният шеф на БФБ Маню Моравенов.

До вписването на нарастването на капитала на beam ще се търгуват права върху записаните акции с борсов код BLR1.

Това е и първото листване на борсата от началото на годината. От пазара beam към този момент са част 17 български компании, измежду които софтуерната Biodit, която бе и първата на този сегмент, производителят на карго дронове Dronamics, питателните Smart Organic, " Бии Смарт Текнолоджис " и " Мелифера ", финансовата ITF Group и други
Каква е задачата на листването?
„ Болерон “ предлага сравняване, пазаруване, заплащане и възобновяване на застраховки онлайн на 11 застрахователни компании и работи непосредствено с клиенти и телекоми.

Компанията бе основана през 2019 година с едвам няколко типа застраховки – за ски, имущество и пътешестване в чужбина, като към този момент предлага цялостна гама от към 30 застрахователни продукта. Идеята ѝ е да сътвори цифров артикул, който да направи застраховането налично, бързо и комфортно онлайн и през мобилен телефон.

Целта на набирането на средства е те да бъдат вложени в нахлуване на пазарите на Румъния и Гърция в партньорство с локални телекоми още преди края на 2024 година Според сметките на компанията това ще ѝ даде достъп до към 36 милиона души, от които към 16 милиона употребяват застрахователни услуги.

Предвижда се и разширение в България. Плановете са през актуалната година компанията да удвои продажбите към крайни клиенти през личния брокер Boleron.bg, както и да разшири своите продажби посредством стратегически партньорства с телекоми и огромни онлайн търговци, като това с Vivacom от края на предходната година.

Общо от основаването до момента компанията регистрира премиен доход 6.5 млн. лева
Картина на пазара
Според формалната и настояща статистика на Комисията за финансов контрол (КФН) към края на юни 2023 година брокерът е генерирал пазарен дял на база премиен доход в интерес на застрахователи със седалище в България от 0.22%. Пазарът на застрахователни брокери в България като цяло е накълцан, като дейни са над 300 сдружения. Лидери са SDI и I&G Insurance Brokers, а Комисията за финансов контрол единствено преди дни даде позволение те да се обединят.
Комисия за защита на конкуренцията позволи на най-големите застрахователни брокери да се обединят
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР